Introductiecursus Acteren
Maak kennis met Acteren, start 5 juni
BOEK DIRECT
WORKSHOP FYSIEK THEATER
WERKEN AAN NON-VERBAAL SPEL OP 15 en 16 JUNI
Meer info en Boeken

T-Lab

Acteerlessen voor volwassenen 
in hartje Amsterdam

T-Lab TIPT

De theaterwereld staat nooit stil. Er valt genoeg te zien en te beleven. Graag gaan wij met T-Lab de connectie aan met de professionele acteerwereld omdat we denken dat we veel van elkaar kunnen leren. Het lezen en spreken over- en het kijken naar toneelspel draagt volgens ons bij aan jouw ontwikkeling als acteur. Daarom geven wij onder de noemer T-Lab Tipt een inkijkje in wat ons inspireert, waar we van leren of waar we naar gaan kijken. Denk aan: voorstellingen, podcasts, video’s en (online) artikelen. 
Hieronder vind je al onze Tips! 

Tlab tipt de rechtspraak door tlab speelt productie amsterdam

De Rechtspraak door T-Lab Speelt

T-Lab Tipt: De Rechtspraak van T-Lab Speelt. Oké oké, een beetje eigen reclame moet af en toe kunnen toch? We zijn ons er bewust van, maar geloven er dan ook heilig in dat de aankomende T-Lab productie weer een must-see gaat zijn. Tijdens De Rechtspraak volgen we een twaalf koppige jury met, natuurlijk, uiteenlopende persoonlijkheden. Met elkaar gaan ze de ultieme vraag beantwoorden: schuldig of niet schuldig… 

De twaalf cursisten van de gevorderden Productiegroep zitten alweer over de helft van hun proces. De dedication is hoog; met discussies tijdens de borrels en scripts die meegaan op vakantie kan het qua inzet in ieder geval niet misgaan. 
Een uniek stuk, want alle spelers zijn de gehele voorstelling met zijn allen aanwezig op het podium. Dat ook nog eens in een intieme setting op onze eigen T-Lab locatie, welke in de afgelopen weken een heuse transformatie is ondergaan.

Gooi het vooral in de groepschat van jouw cursus als je van plan bent om te gaan, want er zijn vast mensen die je willen joinen. Dan heb je gelijk een gezellig theatraal uitje. Ook is er een bar vooraf en achteraf aanwezig, dus weer een uitgelezen kans om bij te kletsen met je T-Lab netwerk.

Update: Alle voorstellingen zijn uitverkocht. Houd onze socials in de gaten om updates te krijgen over potentiële vrijgekomen tickets of stuur ons een bericht om op de wachtlijst te komen.  

Kom Je Kijken?

T-lab_tipt mag ik je aanraken documentaire

Documentaire “Mag ik je aanraken?” van Tamar van den Dorp

In de documentaire “Mag ik je aanraken?” onderzoekt regisseur Tamar van den Dorp samen met acteurs hoe de verbeelding van intimiteit in films en in televisie de afgelopen jaren tot stand kwam. Deze tipt gaat niet over de ambacht acteren, maar wel over de voorwaarden waarin we dit vak zouden moeten uitoefenen.

Bij T-Lab hebben we veiligheid hoog in het vaandel staan. Wij hopen iedereen een veilige leeromgeving te bieden, omdat wij van mening zijn dat je enkel in veiligheid en vertrouwen je tot een betere speler kunt ontwikkelen. Daarom houden wij de dialoog over dit onderwerp graag levendig.

In de documentaire zie je het verschil tussen de verschillende leeftijden. De acteurs die al in de jaren zestig en zeventig actief waren in het vakgebied hebben er een andere kijk op dan de jongere generaties. De acteurs worden in het diepe gegooid door een intieme scène die zij hebben gespeeld terug te kijken. Sommigen hebben deze nooit bekeken, anderen hebben deze heel lang niet gezien. Het brengt veel naar boven. Er wordt om sommige situaties wat gelachen, of wat ongemakkelijk gegiecheld, maar er zijn ook serieuzere, ontroerendere en shockerende momenten waarin je ziet hoe belangrijk goede communicatie is en wat het kan betekenen voor een acteur als dit niet gebeurd.

Onze vertrouwenspersoon Karlijn zei het volgende over deze docu:
“In ‘Mag ik je aanraken’ krijg je mee hoe het er in het professionele veld lange tijd aan toe ging. In de documentaire zie je hoe belangrijk het is om in een werkproces je grenzen aan te kunnen geven en dat daarnaar geluisterd wordt. Gelukkig is die ruimte er bij T-lab!”

Dit is zeker een aanrader om op een avondje te kijken dit najaar (of daarna natuurlijk). Je kunt de documentaire hier bekijken.

T-lab tipt de parade 2023

Nogmaals: Theaterfestival De Parade

T-Lab Tipt: Theaterfestival De Parade. Ook in 2023 tippen wij dit festival weer. Tot onze verbazing is het niet bij iedereen bekend en wij merken bij de T-Lab achterban dat er veel mensen zijn die hier nog nooit een bezoek hebben gebracht. Eens moet de eerste keer zijn, toch? Daarnaast beginnen veel mensen bij T-Lab aan hun acteer avontuur, dus je moet het ook maar net weten. Het past volledig bij onze visie om iedereen mee te nemen in de wereld van theater.

Dit rondreizende festival reist het hele land door in de zomer en is in augustus en september in Amsterdam te vinden. In het Martin Luther Kingpark strijken zij neer met niet alleen een aantal theatertenten, maar ook heerlijke eettentjes en wat leuke randactiviteiten. Je kunt er dus een echte festivaldag beleven.

Vooral de theaterstukken die daar te zien zijn springen er voor ons uit, naast de goede sfeer natuurlijk. Tal van geestige, ontroerende en experimentele stukken hebben wij de revue zien passeren. Anders dan in een ‘gewone’ theaterzaal zit je vaak dicht op de acteurs en kan je goed zien wat zij inzetten om een publiek mee te nemen in het verhaal dat ze vertellen.

Specifieke aanraders gaan wij niet geven. Wel zijn wij met T-Lab op bezoek geweest bij De Parade dit jaar. Ongeveer 20 (oud) cursisten hebben zich laten verrassen met drie hele verschillende voorstellingen, uitgekozen door T-Lab, in samenwerking met De Parade en de makers van de voorstellingen. We deinsden mee op autotune muziek in ‘Fünf, sechs, alles Flex‘ van Het Zuidelijk Toneel en Club Gewalt, waar gastdocent Teun ook een rol in had. Verder was het lachen geblazen bij ‘Mijn slappe komedie voor vier mensen, een handjevol personeel en een tafel die niet vrijkomt‘ van Kollektief op Kracht en sloten we spetterend en met spektakel af bij ‘De grandioze dood van Siegfried & Roy‘, door Alex Hendrickx & Daniël Cornelissen.

We dansten nog even een dansje in de Silent Disco en probeerden onder overkappingen te schuilen voor de nogal harde regen. Tussen de voorstellingen door konden we onze gedachtes delen, en aangezien het drie compleet verschillende voorstellingen waren viel er genoeg te bespreken en bleek iedereen weer een andere smaak te hebben. Dat maakt dit soort bezoeken met elkaar zo leuk en inspirerend!

T-lab_tipt10 Coriolanus bezoek theatervoorstelling (1)

Coriolanus

Op 12 maart gingen wij met een club van T-Lab weer naar het theater. Dit keer viel keuze op Coriolanus van het Het Nationale Theater. Coriolanus is een tekst van Shakespeare, zijn scherpste stuk over de gespannen relatie tussen volk en politiek. 

Dit kopt het NRC:
Weergaloze Yela de Koning eist als vrouwelijke Coriolanus het recht op om woedend te zijn. Met Shakespeares ‘Coriolanus’ rekent regisseur Nina Spijkers af met het feit dat mannen doorgaans om hun temperament bewonderd worden, terwijl vrouwen erop worden afgerekend.

Een indrukwekkend stuk waar we achteraf lang over konden napraten met elkaar. Opvallend waren de gevechten die op het podium plaatsvonden. In deze video kun je een kleine beetje zien hoe hoofdrolspeelster Yela de Koning hiervoor heeft getraind. Misschien heeft dit ons zelfs geïnspireerd om een workshop Stage Fighting aan te bieden bij T-Lab deze zomer, want jij kunt binnenkort ook een vette choreografie bij ons leren.

Tlab_tipt9_ervaring voor beginners aangeborden acteertalent en aangeleerd talent

Podcast: Ervaring voor Beginners S7 Aflevering 3

In onze allereerste Tipt, alweer een tijd geleden, refereerden wij ook al naar deze podcast: Ervaring voor Beginners. Sowieso een aanrader dus!

In aflevering 3 van seizoen 7 gaat Theo Maassen in gesprek met Jacob Derwig. Ze hebben het onder andere over (de verschillen tussen) aangeboren acteertalent en aangeleerde acteer skills. Perfect om te beluisteren tijdens je fietstocht naar De Pijp of de Haarlemmerdijk. Deel in de lessen of naborrels vooral wat je ervan hebt opgestoken.

Tlab Tipt De Drang voorstelling theater

De Drang

Dronken Mensen spelen De Drang. Een boerensekssprookje op locatie in de Kesbekefabriek!

Vorig jaar tipten wij hun voorstelling en genoten met een groot aantal cursisten van een acteursensemble dat met veel spelgenot en beheersing ons bij de kladden greep! Dat smaakte natuurlijk naar meer. Dit jaar werden we uitgenodigd om de try-out te bezoeken van hun nieuwe voorstelling ‘De Drang’. Met een grote groep mensen van T-Lab zijn we naar het theater gegaan en was het wederom genieten. De Drang zit vol spelplezier, heerlijke teksten en mooie beelden. En dat allemaal op een te gekke locatie. Een echte aanrader dus! Wie gaat er ook kijken? Ga snel naar hun pagina of naar de site van Theater Bellevue.

Tlab tipt theaterfestival de parade

Theaterfestival De Parade

 T-Lab Tipt: Theaterfestival De Parade
Voor de meesten wel vaste theaterkost, maar tot onze verbazing niet bij iedereen bekend! Daarom tippen wij dit rondreizende festival dat van 12 t/m 28 augustus in Amsterdam neerstrijkt.

In de vele kleine circusachtige tentjes hebben wij de afgelopen jaren tal van geestige, ontroerende stukken gezien. Anders dan in een Schouwburg zit je vaak dicht op de acteurs en kan je goed zien wat zij inzetten om een publiek mee te nemen in het verhaal dat ze vertellen.

Specifieke aanraders gaan wij niet geven. Sowieso wisselt het aanbod van voorstellingen per dag, maar belangrijker: op De Parade moet je je laten verrassen!

T-lab tipt simon stone tedx talk wat is theatre capable of

What is theatre capable of: Een Tedx Talk van Simon Stone

Wij tippen deze keer een video van een Tedx Talk van Simon Stone over keuzes maken en wat een kleine aanpassing teweeg kan brengen. Hilarisch, to the point en erg interessant. Het gebruik van ruimte op de vloer is ook een onderdeel wat we in de lessen behandelen, en onmisbaar in theater. Simon Stone legt het in deze Talk op een vermakelijke manier uit. De video duurt nét geen tien minuten, dus ideaal om tijdens je pauze even te checken.

T-lab_tipt edward 2 the gay king theatergroep oostpool

Edward 2: The Gay King door Toneelgroep Oostpool

Edward 2: The Gay King. Repertoiretoneel in een moderne tijd, dat vinden wij een interessant. Regisseur Char Li Chung werkt vaker met toneelklassiekers, iets wat vandaag de dag niet meer de standaard is. Het lukt hem om het hedendaags en eigentijds te maken, met een grote zeggingskracht over het nu. Mede daardoor lichten wij dit stuk uit in onze Tipt rubriek. Ook is de vertaling gedaan door Jibbe Willems, een toneelschrijver wiens teksten mij (Tjerry) erg aanspreken.

Niet al te lang geleden lichtten wij een ander stuk van Toneelgroep Oostpool uit, Hollandsch Glorie, mede geregisseerd door Char Li Chung. Wij zijn fan van deze jonge regisseur, met een stijl die wordt omschreven met woorden als vurig, brutaal en fris. Op de website van Theatergroep Oostpool schrijven ze onder andere het volgende over hem: “Met een onstilbaar geloof in de kracht van theater zoekt hij met zijn werk naar manieren om mensen te inspireren tot het verkennen van verschillende vormen van leven en liefhebben.”

We kunnen niet wachten om dit te gaan bekijken in het Frascati theater. Er zijn nog kaarten, dus wees er snel bij! Wij zullen met een grote groep spelers van T-Lab gaan kijken, het eerste theaterbezoek weer sinds een lange tijd, dus kom vooral mee.

T-lab tipt de vloer op de slotaflevering kopie

De Vloer Op de Slotaflevering

De Vloer Op als geheel is een T-Lab Tipt waard, maar T-Lab Tipt nummer 4 gaat specifiek over de slotaflevering van dit programma, welke 20 jaar lang werd uitgezonden. Regisseur Peter de Baan praat in deze aflevering met acteurs Stefan de Walle, Gijs Scholten van Aschat en Saskia Temmink over de kunst van het improviseren en hun favoriete scène uit 20 jaar De Vloer Op. Een schat aan kennis en drie prachtig geïmproviseerde scènes van het hoogste niveau! Als tip een inkoppertje zou je denken, maar niets is minder waar… Aangezien veel cursisten van T-Lab het programma, wat toch de naamgever van één van onze cursussen is, het niet kenden of nooit gezien hadden, is dit deze keer de T-Lab Tipt! Bekijk deze aflevering, en meerdere, op NPO Plus.